Μία «βόλτα στην εξοχή» θεωρούνταν το ταξίδι στην Αγία Παρασκευή κάποτε και αυτό το κάποτε δεν είναι και τόσο μακρινό όσο νομίζεις. Σκόρπιες παραθεριστικές κατοικίες και αγροκτήματα με αμπέλια φιλοξενούσαν συχνά φυματικούς για ανάρρωση λόγω κλίματος και χαμηλών ποσοστών υγρασίας. Το 1931 ιδρύεται επίσημα ο συνοικισμός και η πόλη πλέον αναπτύσσεται. Το 1963 γίνεται πλέον δήμος και η αστικοποίηση συνεχίζει με γοργούς ρυθμούς. Ως έδρα της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, από το 1973 συγκεντρώνονται εκεί πολλές υπηρεσίες, όπως ΙΚΑ, Πολεοδομία, Εφορία κ.λπ., που εξυπηρετούν καθημερινά όλους τους δημότες των γύρω περιοχών, δίνοντας στην Αγία Παρασκευή ένα ρόλο «διοικητικής πρωτεύουσας».

Περίπου την ίδια εποχή κάνουν την εμφάνισή τους στην περιοχή και μερικά κτίρια – σταθμοί, όπως το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, ο Δημόκριτος και το Αμερικάνικο Κολλέγιο. Η γεωγραφική θέση της Αγίας Παρασκευής της προσφέρει την ευκαιρία να είναι κέντρο – απόκεντρο αλλά και κόμβος μεταξύ της Αθήνας και των Μεσογείων. Γειτνιάζει με την Αττική Οδό, απέχει μόλις 15 λεπτά από το Αεροδρόμιο, 20 λεπτά από το λιμάνι της Ραφήνας και 20 από το κέντρο της Αθήνας.

Σε αντίθεση με τις γύρω περιοχές, η λεωφόρος Μεσογείων για την Αγία Παρασκευή δεν αποτελεί όριο αφού έχει αναπτυχθεί αμφίπλευρα από τη λεωφόρο, με καρδιά θα λέγαμε την ομώνυμη εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Λόγω της μεγάλης του έκτασης, ο δήμος χωρίζεται σε πολλές γειτονιές – οικισμούς κατά τον ακόλουθο τρόπο: νοτιανατολικά, στους πρόποδες του Υμηττού εκτείνεται ο οικισμός του «Αϊ-Γιάννη», νοτιοδυτικά η γειτονιά της «Νέας Ζωής» και δυτικότερα, στα σύνορα με τον Χολαργό, ο «Τσακός». Στο βόρειο τμήμα της Αγίας Παρασκευής υπάρχει το «Κοντόπευκο» (που αποτελεί και σύνορο με το Χαλάνδρι), βορειανατολικά ο «Παράδεισος» και ανατολικότερα, τα «Πευκάκια», που συνορεύουν με τον Γέρακα.

Ταυτότητα

ΣΧΕΤΙΚΑ
Η κίνηση των οχημάτων σήμερα 19 Απριλίου στους δρόμους της Αθήνας
Η κίνηση των οχημάτων σήμερα 19 Απριλίου στους δρόμους της Αθήνας
Ο μόνιμος πληθυσμός του δήμου με βάση την τελευταία απογραφή είναι 59.704 κάτοικοι, ωστόσο εκτιμάται ότι φιλοξενεί και εξυπηρετεί γύρω στους 90.000-100.000 ανθρώπους. Η μέση ηλικία του πληθυσμού είναι τα 42 χρόνια, διαθέτει 23.667 νοικοκυριά με μέσο μέγεθος νοικοκυριού τα 2,47 άτομα. Η Αγία Παρασκευή δεν έχει σταματήσει να μεγαλώνει, αφού μόνο την περίοδο 1991-2011 ο πληθυσμός της αυξήθηκε κατά 26%. Θεωρείται και είναι ένας πολύ πυκνοκατοικημένος δήμος αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι αντιστοιχούν 6.785 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, όταν ο μέσος όρος της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών είναι μόλις 4.263 άτομα. Αντίστοιχα οι αστικοί ελεύθεροι χώροι είναι μόλις 9 στρέμματα, ενώ με βάση τον πληθυσμό θα έπρεπε να φτάνουν τα 450 στρέμματα, και οι αθλητικές εγκαταστάσεις 60 στρέμματα, ενώ θα έπρεπε να είναι 310!

Το μποτιλιάρισμα και το πρόβλημα με τα σταθμευμένα αυτοκίνητα –κυρίως στον κεντρικό δρόμο της Αγίου Ιωάννου– είναι τεράστιο, αν και όλες οι δημοτικές αρχές προσπάθησαν να το λύσουν. Το γεγονός ότι εκεί και γύρω από την κεντρική λεγόμενη «κάτω πλατεία», αυτής της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής, βρίσκονται συγκεντρωμένες δημόσιες υπηρεσίες, καταστήματα, ιατρεία, γυμναστήρια, σχολεία, εστιατόρια, καφέ, μπαρ, εμπορικά κέντρα και άλλα κάνει τον δρόμο να μοιάζει με διαστημόπλοιο καμιά φορά από τα πολλά «προσωρινά» αλάρμ των αυτοκινήτων που παρκάρουν όπου βρουν. Το μήκος του αστικού οδικού δικτύου του δήμου είναι 128 χιλιόμετρα ενώ τα πεζοδρόμια καλύπτουν 270 χιλιόμετρα.

Εκτός από τα λεωφορεία, η περιοχή εξυπηρετείται και από 4 σταθμούς μετρό που βρίσκονται στην περίμετρό της: το Νομισματοκοπείο, την Αγία Παρασκευή, το Χαλάνδρι και τη Δουκίσσης Πλακεντίας.

Αφήστε σχόλιο